Acil Yardım ve Afet Yönetimi
Öğrenim > Lisans Eğitimi > Sağlık Bilimler Fakültesi > Programlar > Acil Yardım ve Afet Yönetimi
Sağlık Bilimler Fakültesi
Eğitim Diline göre
YÖK,YÖDAK
Türkçe veya İngilizce
Acil Yardım ve Afet Yönetimi Websitesini Ziyaret Et

Öğrenci Görüşleri
Tercihim Acil Yardım

Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünün amacı, bu bölümden mezun olan öğrencilerimizin, KKTC ve Türkiye’de, afet ve acil durum yönetimi ile ilgili olan veya afet ve acil durumlarda sağlık hizmetlerinin yönetimi konusunda hizmet veren kamu kuruluşlarında, belediyelere bağlı itfaiye teşkilatlarında, değişik kurum ve kuruluşların sivil savunma ile ilgili birimlerinde aktif görevler üstlenmelerini ve afet yönetimi anlayışında risk yönetimi kavramının giderek artan bir şekilde yer edinmesini mümkün kılarak, etkin bir afet yönetimi sisteminin temini ile sürdürülebilir ekonomiye doğrudan katkı sağlamaktır.

Programdan mezun olanlar acil yardım ve afet yöneticisi ünvanı kazanırlar ve afet ve acil durum yönetimi ile ilgili resmi kuruluşlar, sağlık kuruluşları, itfaiye teşkilatı, sivil savunma birimleri, belediyeler, özel kuruluşlar gibi kuruluşlarda istihdam edilebilirler. Bu alanda yetişmiş yöneticilere ihtiyaç bulunmaktadır.

Sivil savunma uzmanlığı, afet yönetimi ile ilgili planlama ve koordinasyon birimleri, itfaiye teşkilatları, sağlık meslek liselerinde öğretmenlik, acil servis sorumluluğu, kamu yönetiminden halk sağlığına kadar birçok farklı disiplinde lisansüstü öğrenim görebilme, acil yardım ve afet yönetimi bölümlerinde akademik kariyer.

İnsanın temel ihtiyaçları korunma, barındırma, yemek ve su. Herkes kendi ve sevdiklerinin bu ihtiyaçlarını, güvenliğini ve geleceğini garanti altına almak ister. Dünya artan depremlerle, tsunamilerle, volkan ve başka afetlerle çalkalanırken, bilim adamlarından  gelen küresel ısınma, güneş fırtınaları, Dünya’ya meteor çarpması, gezegen geçişleri, kutup kayması gibi  uyarılar artarken mevcut durumun kötüden daha da kötüye gideceği vurgulanıyor. Ben bu uyarıları ve işaretleri dikkate almayı hikmetli bir karar olarak değerlendirdim ve gelecek olanlara  hazırlıklı olmak benim için ivedi bir durum haline geldi. Onun için Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünü seçtim.

Yıltan RAMADANSOY

Olumsuz sonuçlarını giderek daha çok hissetmeye başladığımız afetler tüm Dünya ülkeleri için etkin bir şekilde yönetilmesi gereken bir olgu haline gelmiştir. Bunu başarabilmek için, multidisipliner bir alan olan afet yönetiminin özgün bir lisans programı halinde düzenlenmesinin gerekliliğine inandım. Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü bu düşünceden hareketle kurulmuştur. Bu bölümden mezun olan gençler bütünleşik afet yönetimi modelinin her kademesinde görev yapabilecek niteliğe sahip olmaktadır. Ayrıca mezunlarımız her türlü olağanüstü durumda insan hayatını kurtarmak üzere göreve hazır olacaklardır.

Prof.Dr. Günhan ERDEM

Head of Rescue and Disaster Management Department